Biyografiler.com : Her yaşam bir iz bırakır. | Türkiye'nin en çok okunan biyografi sitesine hoş geldiniz.

Medici


Medici

Medici Ailesi

Medici Ailesi, 14. ve 17. yüzyıllar arasında Floransa’da yaşamış oldukça güçlü bir ailedir. Apenin Dağları eteğinde bulunan Mugello bölgesinden ayrılarak kente göç eden aile, ilk olarak ticaretle sonrasında ise sonrasında bankacılıkla uğraşmışlardır. Medici adının anlamı kesin olarak bilinmese de bir çok kaynakta, ‘Hekimler’ olarak geçmektedir.

Aile, bankacılık ve ticaretteki yeteneklerinin yanı sıra taktik ve entrikalarıyla da belirli bir güç kazanmış, Floransa, Toskana ve Avrupa’yı son derece etkileyen güçlü bir aile konumuna gelerek sıradan zengin ailelerden ayrılmışlardır. Güçleri sadece ticaret, bankacılık ve siyasetle sınırlı kalmamıştır.

Aile en çok sanatla ilgili olmalarıyla anılır. Güçlerini sanat için de oldukça etkili bir şekilde kullanmışlardır. Pek çok sanatçıya destek olmuş ve sanatın her alanına ilgi duymuşlardır.

Medicilerden bankacı, sanat sever ve ticaretle uğraşanlar dışında Papa’da çıkmıştır. Bunlar; Papa X.Leo, Papa VII.Clement ve Papa IV.Pius’tur. Ayrıca Medici ailesinden fazlaca Floransa hükümdarı ve Fransa kraliyet mensupları yetişmiştir. Bunlar arasından en çok tanınanları, Fransa kraliçeleri olan Catherine de Medici ve Marie de Medici’dir.

Ailenin Kökeni ve Soy Ağacı
Mediciler aslında soylu bir aile değildir. Taşradan kente göç ettikten sonra ticaret ve bankacılık sayesinde gelişmiş ve adlarını altın harflerle tarihe yazdırmayı başarmışlardır. Ailenin bilinen ve etkin olan iki kolu vardır.

Birincisi, II.Chiarissimo soyudur. Bu soy, Toscana bölgesindeki Cafaggiolo köyündendir. Bu soydan gelenler ticaretle uğraşmışlardır ve bir süre sonra onlar da Floransa’ya göç etmişlerdir.

İkincisi, yaşlı Cosimo de Medici soyundan gelmektedir. Yaşlı Cosimo soyundan gelen Averardo de’ Medici, bilinen en ünlü Medici kolunun temelini atan kişidir.



Averardo de Medici’nin oğlu Giovanni di Bicci de Medici, ailenin zenginliğinin temelini atan kişidir. Kendisi zengin bir aileden gelmemiştir. Para biriktirme ve işletme yöntemlerini geliştirerek İtalya’nın ilk ünlü bankerlerinden biri olmuştur.

Bicci’nin zenginliğe giden yoldaki ilk sermayesi eşinin çeyizi ve babasından kendisine kalan az miktardaki parası olmuştur. Zekasını kullanarak dönemin en zengin adamı olmayı başaran Bicci aynı zamanda dönemin Papası ile de yakın dostluk kurmuştur.

Kendisinden sonra oğulları Cosimo ile Lorenzo ise ailenin en ünlü kollarını oluşturmuştur.

Bilim ve Sanata Olan Katkıları
Cosimo de Medici, Floransa’da yaşam koşullarını düzelterek halkın desteğini kazanmıştır. Aynı zamanda dönemin ünlü bilim adamları ve sanatçılarını koruyarak, bilim ve sanatın gelişmesine katkıda bulunmuştur.

Sanatçılara finansal destek sağlamış ve Eski Yunan düşünürü Eflatun (Platon) adına bir akademi kurmuştur. Sürgündeyken kurdurduğu ünlü kitaplığı ise bilime verdiği değerin bir kanıtı niteliğindedir.

Cosimo de Medici aynı zamanda kilise ve saray gibi gösterişli yapılar için bol bol para harcamıştır. Cosimo, 1434’de Floransa’ya döndüğü zaman ünlü mimar Filippo Brunelleschi’ye destek olmuştur.

Filippo Brunelleschi kilisenin kubbesinin mermer şapkasını tamamlamıştır. Sanatçı daha sonra St. Lorenzo Kilisesi ve eski Sacristia’yı bitirmek üzere çalışma yapmış ve Maria Degli Angeli Kilisesi’nin ilginç kubbesini yapmıştır.

Bu süre içerisinde Cosimo de Medici kendisine prenslik bir saray projesi ısmarlar, ancak daha sonra mimar Michelozzo’nun planını beğenerek görevi ona verir. Görkemli yapı planı, bugünkü adıyla Medici-Riccardi olan saray, kısa sürede inşa edilmiştir.

Daha sonra mimar Michelozzo; Cosimo de Medici’nun koruması altında St. Marco Manastırı ve St. Crece Kilisesi’ndeki Medici Şapeli ile Miniatoal Monte Kilisesi’nde bir şapel daha yapmıştır.

Cosimo de Medici, İtalya’da fışkıran sanat potansiyelinin farkına varmıştır ve çağın birçok dehasını etrafına toplayarak ülkesine unutulmaz sanat eserleri kazandırır. Desteklediği ve çalıştığı sanatçılar arasında en ünlüleri heykeltıraş Lorenzo Ghiberti ve Donatello’dur. Ressamlar ise Andrea De Castagno, Fra Angelico ve Benozzo Gozzoli gibi isimler bulunur.

Cosimo de Medici, Fatih Sultan Mehmed’ten ve Hristiyan ülkelerinden izin alarak Doğu’da bulunan çok sayıdaki el yazmalarını toparlar. Yunan bilginlerinin verdiği konferanslara katılır ve zaman içerisinde bir Eflatun (Platon) hayranına dönüşür.

Careggi Villası’nda kurduğu Floransa Platon Akademisi’nin yönetimine Marsilio Ficino’yu getirir. Aynı dönemde Floransa Üniversitesi’nde 700 yıldır unutulmuş Yunanca eğitimini yeniden başlatır.

Röne­sans döneminde, güzel sanatlar ve eğitim alanında Floransa’nın Avrupa kentlerinin en ünlüsü olması büyük ölçüde Cosimo de Medici sayesin­dedir. Cosimo de Medici’nun Rönesans entelektüel yaşamı üzerinde büyük bir etkisi olmuştur, ancak daha sonra torunu Lorenzo de Medici ondan daha önemli bir konuma gelmiştir.