Türkiye’nin en Büyük Biyografi ve Otobiyografi Sitesi

Kızılhaç


Kızılhaç

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (İngilizce: International Committee of the Red Cross; ICRC), Cenevre, İsviçre merkezli bir insani yardım kuruluşu. 1949 yılındaki Cenevre Sözleşmeleri ve 1977 tarihli Ek Protokoller (I. Protokol, II. Protokol) ve 2005 yılındaki III. Protokol ile ve taraf devletlerin imzası ile ICRC uluslararası ve iç çatışmalarda kurbanları korumak için yetki almıştır. Kurbanlar savaş yaralıları, esirler, mülteciler, siviller ve diğer muharebe dışı zarar görenler olarak sayılabilir. Kurum üç kez Nobel Barış Ödülü (1917, 1944, 1963) kazanmıştır.

ICRC, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu ve dünya genelindeki 186 Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri ile birlikte Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi'nin bir parçasıdır. Dünyanın en eski ve en tanınmış kuruluşlarından birisidir. Türkiye dahil 195 ülkenin üyesi bulunmasıyla birlikte uluslararası insancıl hukuk alanında önemli yeri bulunan yardım ve koruma faaliyetleri ile bağımsız ve tarafsız bir insani kuruluşlardan birisidir.

Kızılhaç Örgütü en büyük uluslararası örgüttür. Üye sayısı 250 milyonu aşan örgütün yıllık bütçesi 25 milyar doların üzerindedir. Hizmet verdiği yüksek hümanist idealler hemen hemen tüm dünyada benimsenmektedir. Bugün (2006) tüm dünyada 189 ülkede Kızılhaç ve Kızılay örgütleri vardır.

Kızılhaç fikrinin babası Henri Dunant’tır. Dunant 1857’de Kuzey İtalya’daki Solferino savaşı sırasında çarpışmalar sona erdikten sonra savaş alanını gezerken orada kaderine ve ölüme terk edilmiş yerde yatmakta olan yüzlerce, binlerce yaralı askerin durumu onu o kadar etkiler ki, savaş zamanlarında önyargısız ve tarafsız bir şekilde bu insanlara yardım sunabilecek eğitimli gönüllü grupların oluşturulması önerisini getirir. Önerisinin kabul edilmesi üzerine 1863 yılında Cenevre’de bir komisyon kurulur ve ertesi yıl bu komisyon Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ne dönüştürülür.

1864 yılında Kızılhaç beyaz fon üzerine kızıl bir haç işaretinden oluşan amblemini belirler (İsviçre bayrağının renkleri yer değiştirmiş hali). Daha sonra Kızılay amblemi de benimsenir. 2005 yılında ise onu Kızıl Kristal amblemi izler.

1864’ten 1949’a kadar 4 Cenevre Sözleşmesi imzalanmıştır. Bu sözleşmeler savaş meydanındaki yaralıların tedavi tüzüğünü belirlemekte ve gerek savaş gerekse de barış dönemlerinde Kızılhaçın aktivitelerini kapsamaktadır.

O günden bu yana dünyanın en büyük insani örgütü olarak gelişen Kızılhaç iki ana uluslararası örgütü ve 186 ülkede faaliyet sürdüren ulusal dernekleriyle tüm dünyada milyonlarca insana yardım sunmaktadır.

Uluslarası Kızılhaç Komitesi’nin misyonu insan yaşamı ve onurunu korumak ve tüm dünyada savaş ile iç çatışma kurbanlarına yardım etmektir. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu ise hümanizmin gücünü harekete geçirerek tüm dünyada güçsüz ve yardıma muhtaç insanların yaşamını iyileştirmektir.