İstanbul Bilgi Üniversitesi
İstanbul Bilgi Üniversitesi
İstanbul Bilgi Üniversitesi, 7 Haziran 1996 tarihinde İstanbul, Türkiye'de kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Ana yerleşkesi olan Santralistanbul'a ek olarak Kuştepe ve Dolapdere'de de yerleşkeleri bulunmaktadır. 8 fakülte, 3 enstitü ve ve 3 meslek yüksekokulunda 150'den fazla programla eğitim öğretim faaliyetleri sürdürülmektedir.
Tarihçe
İstanbul Bilgi Üniversitesi, resmî olarak kurulduğu tarihten önce 1994 yılında, İstanbul School of International Studies adıyla Portsmouth Üniversitesi ve Londra Ekonomi Okulu ile ortaklaşa İşletme, Ekonomi, Uluslararası İlişkiler ve LSE Ekonomi bölümleri ile öğretime başladı. 7 Haziran 1996 tarihinde de Türkiye'nin dördüncü, İstanbul'un ise ikinci vakıf üniversitesi olarak; Maslak'taki bir binanın iki katında ve Baltalimanı'ndaki bir köşkte, 12 program, 2 enstitü ve 1000'den fazla öğrencisiyle eğitim öğretim faaliyetlerine başladı. Aynı yıl Kuştepe yerleşkesinin de inşasına başlandı ve tamamlandı. Türkiye'de ilk örneği olan Karşılaştırmalı edebiyat bölümü, Sosyal ve Beşeri Birimler Fakültesi'nde açıldı. Ayrıca Türkiye'deki ilk Görsel İletişim Tasarımı programı da İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde açılmıştır.
1998 yılında İşletme Yönetimi Yüksek Lisansı (MBA) öğretimine başlandı. Kuştepe yerleşkesine ek olarak Taksim'de İngilizce Hazırlık Okulu da eğitim öğretime başladı. 1998-1999 eğitim öğretim yılı içerisinde; Manchester Üniversitesi ile birlikte ilk Executive MBA ve bilgi MBA programlarına başlandı. Ayrıca Türkiye'deki ilk e-MBA eğitimi de İstanbul Bilgi Üniversitesinde verilmeye başlanmıştır.
2000 yılında Dolapdere yerleşkesi hizmete girdi. Aynı yıl İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları da ilk kitabını yayımladı. 2003 yılında üniversite tarafından, Kars'ın Kağızman ilçesindeki Kağızman İlköğretim Yatılı Bölge Okulu'nun pilot okul seçilmesiyle, bölgedeki okulların eğitim öğretim kalitesinin ve fiziksel koşullarının iyileştirilmesini amaçlayan bir proje başlattı. Ayrıca Hukuk Fakültesi'nde aynı yıl içerisinde, hukuk kliniği dersi verilmeye başlandı. Bu ders kapsamında öğrenciler, Dolapdere'de yaşayan halka ücretsiz hukuk desteği verdi.
1 Mayıs 2004 tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile İstanbul Bilgi Üniversitesi arasında imzalanan protokol kapsamında, Osmanlı İmparatorluğu zamanında şehre elektrik sağlayan Silahtarağa Elektrik Santrali'nin bulunduğu alan, Santralistanbul yerleşkesinin kurulması için üniversiteye tahsis edildi. Kuruluşundan altı yıl sonra, Türkiye'de alanındaki ilk enstitü olan Bilişim ve Teknoloji Hukuku Araştırma ve Uygulama Merkezi kuruldu.
2007 yılında Silahtarağa Elektrik Santrali'nin restore edilmesinin ardından Santralistanbul yerleşkesi açıldı. Avrupa Birliği ile ilgili çalışmaların ve araştırmaların yürütülmesi için kurulan BİLGİ Avrupa Birliği Enstitüsü, Türkiye'de bu alanda faaliyet gösteren ikinci enstitü oldu. 2012 yılında, Santralistanbul'a Avrupa Müze Akademisi tarafından DASA Ödülü verildi.
2014 yılında, Yaşar Kemal Onur Günü kapsamında Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi'nin binasına "Yaşar Kemal Binası" adı verilmiştir.[16]
İstanbul Bilgi Üniversitesi 2015 yılında, QS'nin "Gelişmekte Olan Avrupa Ülkeleri ve Orta Asya Üniversiteleri Sıralaması'nda ilk kez yer aldı. Aynı yıl içerisinde İngilizce Hazırlık Programı, CEA akreditasyonu aldı. 2016 yılında, Türkiye'deki ilk Yüksek Enerji Fiziği Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu. Üniversite, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nde gerçekleşen ATLAS deneyi'nin ulusal proje yöneticisi oldu. Ayrıca CAST deneyi'ne Türkiye'den katılan tek üniversite oldu.
2019 yılında Can Holding, üniversiteyi 90 milyon dolara satın alarak, Bilgi Eğitim ve Kültür Vakfı'nın destekçisi oldu.
2020 yılında uluslararasılaşma ve eğitim-araştırma kalitesinin geliştirilmesi amacıyla, Arizona Eyalet Üniversitesi ile işbirliği yapıldı. Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması'nın 2020 verilerine göre İstanbul Bilgi Üniversitesi, A grubu üniversiteler arasında yer aldı. 2021 yılında ise Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'nı baz alan Impact Rankings'te, Türkiye'deki üniversiteler arasında ilk dokuzda yer aldı.
2023 yılında öğretim, uluslararasılaşma, online eğitim, mezunlarının istihdam edilebilirliği, program gücü ve kapsayıcılık alanlarında QS Stars tarafından 5 yıldıza layık görülmüştür.
2025 yılında QS Dünya Üniversite Sıralamaları'na göre İstanbul Bilgi Üniversitesi, listede bulunan Türkiye'deki özel üniversiteler arasında en iyi 5. üniversite olarak sıralanmıştır.