Başpiskopos
Başpiskopos
Ortodoks Kilisesinde
Başpiskopos, Ortodoks Kiliseleri'nde Kilise'nin ve "Sen Sinod"'un başıdır. Ülkesindeki diğer piskoposlar ve metropolitler tarafından seçilir ve sinoda başkanlık yapar. Bazı ülkelerin başpiskoposları patrik sıfatını da kullanırlar (İstanbul, İskenderiye, Antakya, Kudüs, Rusya, Sırbistan, Romanya, Bulgaristan, Gürcistan, Patrikleri vs.)
Antakya Ortodoks Kilisesi ve Slav Ortodoks Kiliseleri'nde Başpiskoposluk makamı Metropolit'ten daha aşağıdayken diğer ortodoks kiliselerinde tam tersidir.
Katolik Kilisesinde
Katolik kiliselerinde ise bu ünvan daha geniş bir yönetim çevresine sahip piskoposlara verilir. Roma başpiskoposu Papa olarak adlandırılır ve Katolik Kilisesi'ndeki en yüksek makamın sahibidir. Katolik başpiskoposlar da piskoposlar gibi evlenemezler, cinsel ilişkide bulunamazlar ve bekar yaşamak zorundadırlar.
Anglikan Kiliselerinde
Birleşik Krallık'taki Canterbury başpiskoposu Anglikan toplumunun sembolik lideridir.
Bir başpiskopos, başpiskoposluk olarak bilinen daha büyük bir piskoposluğu denetlemek için görev yapar. Bir başpiskopos, kilise hiyerarşisinde bir piskopostan daha yüksek bir rütbeye sahip olsa da, başpiskopos kutsal anlamda bir piskopostan daha üstün bir rütbeye sahip değildir.