Ticani
Ticani
Ticanî Tarikatı, Seyyid Ahmed Ticani tarafından kurulan, Cezayir'de ve Fas'ta etkin bulunan bir tarikattır. İsmini kurucusunun isminden almıştır. Seyyid Ahmed Ticani 1737'de Cezayir'de doğdu, 1815'te Fas'ta vefat etti. Kabri Fas'tadır. Maliki Mezhebindendir.
Yedi yaşında Kur’ân’ı ezberledi. Yirmi yaşına kadar muhtelif ilimlerde birçok âlimden ders aldı. Tasavvufa girdi ve yükseldi. Tarikatta Halvetiye yolunu tuttu. Fas’ın Derdas beldesinde dergâhını kurdu ve burada bu tarikat üzerine ders vermeye başladı.
Halvetiye tarikatında zikir tenhalarda, insanlardan uzak yerlerde yapılır. Bu sebeple bu tarikate Halvetiye denmiştir. Bu tarikatın esası, Allah’ın yedi ism-i şerifini zikretmek, kalbin temizliğini sağlamak, La ilâhe illallah kelimesini dilinde virt etmek, Allah’ı devamlı anmak ve Allah’tan başkasını gönlünden çıkarmaktır.
Ticanî Tarikatını Türkiye’ye taşıyan zat ise Mehmet Kemal Pilavoğlu’dur. Pilavoğlu, Hukuk Fakültesi son sınıfındayken, 1926 yılında Beyrut’tan İstanbul’a gelen Medine’li Abdulkadir Medenî’den aldığı ders ve feyizle öğrenimini yarım bırakıyor ve bu tarikat üzerine hizmet etmeye başlıyor.
Mehmet Kemal Pilavoğlu liderliğindeki bir grup, 1951 yılına kadar özellikle Ankara ve çevresinde bulunan Atatürk büstlerine saldırıda bulunmuştu. Ticanîlerin bu hareketleri dönemin en önde gelen aktörlerinden Cumhuriyet Halk Partisi tarafından, hükümetteki Demokrat Parti’yi “irticaya taviz verme” iddialarıyla sıkışkırma vesilesi olmuş ve malum koruma kanunu çıkartılmıştır.